Началото на месец март (по-точно на деня на жената 8 март) в медийното пространство се разпространи писмо от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов по повод негово изказване съкратеният персонал от малките болници да се пренасочи към SPA центровете. В писмото, наречено протестно, проф. д-р Станка Маркова, която е председател на УС на БАПЗГ, възмутено споделя с министъра: „Ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Ви изказва гореща благодарност, че Вие точно изразихте отношението към медицинските сестри в България, като им препоръчахте да се преквалифицират в телячки, масажистки и какво ли не още в SPA центровете. Точно това отношение - като към слугини - доведе до положението в България да няма медицински сестри.” 
Това изказване накара и Асоциацията на малките и средните предприятия от индустрията за красота и здраве (АМСПИКЗ) да вземе отношение и да изрази възмущението си срещу начина, по който протестира БАПЗГ. 
АМСПИКЗ, в качеството си на неправителствена работодателска организация настоява за публично извинение към всички професионалисти от бранша за здраве и красота. Защото протестното писмо обижда високо-квалифицирани кадри и голям процент бивши медицински сестри, които вече са се преквалифицирали и със сигурност не съжаляват. Това е право на личен избор.
 

 

Протестно писмо от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи:

До Министъра на труда и социалната политика
Г-н Тотю Младенов 
ПРОТЕСТНО ПИСМО

Уважаеми г-н Министър,
Ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Ви изказва гореща благодарност, че Вие точно изразихте отношението към медицинските сестри в България, като им препоръчахте да се преквалифицират в телячки, масажистки и какво ли не още в СПА центровете. 
Точно това отношение - като към слугини - доведе до положението в България да няма медицински сестри.
За Ваше сведение медицинските сестри учат 4 години в бакалавърска образователна степен (толкова дълго обучение има само в три държави в Европейския съюз). Те са едни от най-квалифицираните сестри в Европа и затова нямат проблем да работят като медицински сестри в която и да е страна в света. И те си заминават - по 1800 годишно. След Вашето изказване тази цифра ще се увеличи. В същото време минимума медицински сестри у нас трябва да бъде 65 -70 000, а те са само 29 000. В Европа, при недостиг на сестри, на 100 000 население се падат 745 медицински сестри; в България на 100 000 население има 425 сестри. Средната им възраст е 47- 48 години, като 10% от тях са работещи пенсионерки над 60-годишна възраст. 
След Откритото ни писмо до Премиера, което явно не е стигнало до него и след Вашето изказване, няма какво повече да се направи. Ще го направи животът, когато започнат да се затварят не малки болници, а водещи клиники, защото няма да има кой да асистира на лекаря при операция и да се грижи за болния след операция. За извънболнични сестрински и акушерски грижи да не говорим. Тях и сега ги няма!
С уважение: Проф. д-р Станка Маркова,
Председател на УС на БАПЗГ
08. 03. 2010 г.