УВАЖАЕМИ ДОЦ. Д-Р ЕВСТАТИЕВ,

С настоящото писмо искаме да заявим позицията си по проблем, който засяга и нашия, и вашия бранш, а именно нелегитимната и вредна за здравето дейност, която извършват мними специалисти. Този многогодишен проблем беше преекспониран от медиите и искаме да заявим несъгласието си с начина, по който журналистите го интерпретираха. Настояваме пред вас и медиите да получим право на коментар по повод инсинуираните медийни публикации на 19 и 20 април под наслов „Козметици се правят на пластични хирурзи”, следствие изразеното от вас и вашите колеги становище по време на събитието, което организирахте непосредствено преди предстоящата ви Националната конференция.

Ние като браншова организация се борим за същата кауза като вас, а именно да се регламентират професиите и образованието на работещите в сферата на бюти индустрията, да има контрол и ясни правила за бранша.

Надяваме се не сте правили умишлени опити за внушение на медиите, че “всеки козметик е пластичен хирург” и прави непозволени процедури, а това да е само интерпретацията на журналистите по темата.

Уверяваме ви, че квалифицираните колеги от козметичния бранш, които имат морал и знаят що е професионална етика са болшинство. Винаги е имало и ще има “черни овце”.

Както дейността на бюти специалистите, така и дейността на пластичните хирурзи не е регламентирана в България. Епизодични промени в съществуващите наредби не могат да регламентират огромната и непрекъснато развиващата се индустрия за красота и естетика.

Ние вярваме, че както вашите проблеми, така и нашите имат място на една обща дискусионна маса. Опасяваме се, че написването на стандарти няма да реши казуса. Необходимо е да се намери решението за прилагане и контрол на тези стандарти, а за целта е необходимо осъвременяване на законодателните платформи у нас.

Снимки, които бяха показани в телевизионните репортажи едва ли ще убедят зрителите, че козметичния бранш е “черната овца” на бюти индустрията, но със сигурност, ще накарат и професионалистите, и потребителите да имат “едно на ум”. Колкото до стореното от една или две козметички считаме, че трябва да има адекватни последствия за техните действия.

АМСПИКЗ ще подкрепя в бъдеще всички кампании, които целят да се разграничат професионалистите от непрофесионалистите. Тази ваша медийна проява донесе негативи за бюти бранша като цяло, но вярваме, че ще намерим общ език, за да обединим усилията си за създаване на конструктивен диалог в името на клиента.

За съжаление, парадоксите в бюти бизнеса са много и различни. Масова практика е масажисти да предлагат лечебни масажи, кинезитерапевти да работят като SPA мениджъри, а общопрактикуващи лекари да се правят на пластични хирурзи и чрез сключен договор с козметичен салон си позволяват да имплантират “случайни” филъри (и тъй като този вид манипулация не е лечение, то на салона или съответно лекаря не му е необходим лиценз за тази дейност).

АМСПИКЗ, макар и млада организация, има за цел да работи активно за създаване на регламент в бюти сферата. В подкрепа на това е и организираната кръгла маса “Среща-дискусия на равните” на 26 април (понеделник) в София, в рамките на специализираното изложение ARENA Professional, на тема „Успешен салон. Диалог на работодателите. Законен бизнес. Застраховки. Персоналът.”.

Фактът, че нашите събития, организирани независимо едно от друго са по една и съща тема и се провеждат с разлика от 2 дни, говори че е дошло времето за създаване на регламенти и правила на всички нива от „индустрията за красота и здраве”.

С уважение:

Цветелина Маймарова, Кооординатор на секция козметика към АМСПИКЗ

За контакти: Цветелина Маймарова – 0888 951 858

Асоциация на Малките и Средни Предприятия от Индустрията за Красота и Здраве(АМСПИКЗ), София 1000, ул. Удово 3, тел: (02)980 38 58,

office@amspikz.bg
www.amspikz.bg